Ga terug
+ servings

Indonesisch stoofvlees

4
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 2 uur 30 minuten
Totale tijd 3 uur
Een overheerlijk, gemakkelijk te bereiden stoofvlees gerecht uit de Dutch oven. Laat het lang genoeg sudderen zodat het uit elkaar valt. Sambal staat er als optionele ingrediënt bij voor diegenen die van extra pittig houden.

Gebruikte apparatuur

  • Big Green Egg large
  • RVS rooster
  • Dutch oven
  • Scherp koksmes
  • Grote spatel
  • Snij plank

Ingrediënten
  

  • 1 Kg runderlappen
  • 150 ml Ketjap manis
  • 250 ml Water
  • 3 grote uien
  • 4 bol knoflookjes
  • 1 rode peper
  • 2 stengels citroengras
  • 3 grote vleestomaten
  • 2 stengels lente ui
  • 1 eetlepel komijn
  • 2 cm gember
  • bakboter
  • peper en zout naar behoefte
  • sambal (optioneel)
  • 1 eetlepel bloem

Instructies
 

  • Maak de bbq klaar voor direct grillen op ongeveer 180 graden
  • Snij de runderlappen in stukken van ongeveer 2,5 cm
  • Meng de runderblokken met de bloem
  • Pel de uien en snij in blokjes
  • Was de rode peper en snij in ringen (laat het zaad zitten)
  • Snij de vlees tomaten in blokjes
  • Snij de stengels citroengras in de lengte door
  • Snij de knoflook en gember fijn
  • Zet de dutch oven alvast op de bbq zodat voor kan verwarmen.
  • Smelt de bakboter als de Dutch oven warm genoeg is.
  • Voeg de runderblokken toe en bak deze totdat ze rondom bruin zijn
  • Haal de runderblokjes uit de Dutch oven
  • Doe de uien en de rode peper in de Dutch oven en bak een paar minuten in het vet tot de uien glazig zijn
  • Doe de fijn gesneden gember en knoflook in de Dutch oven
  • Doe nu de runderblokjes de tomatenblokjes en de komijn in de Dutch oven
  • Roer alles goed door elkaar
  • Voeg nu het water en de ketjap toe en roer opnieuw goed door elkaar
  • Voeg nu het citroengras toe
  • Breng nu de stoof aan de kook
  • Doe het deksel op de Dutch oven
  • Breng de temperatuur van de bbq terug naar ongeveer 150
  • Laat de stoof minimaal 2,5 uur stoven
  • Open de Dutch oven en check de smaak en de dikte van de saus.
    (voeg voor de smaak eventueel wat sambal toe en maak de saus op de gewenste dikte door er wat water bij te voegen of het nog wat in te laten koken koken zonder deksel op de dutch oven)
  • snij de lente uitjes in dunne ringen
  • Dien het stoofvlees op, garneer met de lente uitjes en serveer met frites
  • Enjoy