Een overheerlijk, gemakkelijk te bereiden stoofvlees gerecht uit de Dutch oven. Laat het lang genoeg sudderen zodat het uit elkaar valt. Sambal staat er als optionele ingrediënt bij voor diegenen die van extra pittig houden.
Gebruikte apparatuur
Big Green Egg large
RVS rooster
Dutch oven
Scherp koksmes
Grote spatel
Snij plank
Ingrediënten
1Kgrunderlappen
150mlKetjap manis
250mlWater
3grote uien
4bol knoflookjes
1rode peper
2stengelscitroengras
3grote vleestomaten
2stengelslente ui
1eetlepelkomijn
2cmgember
bakboter
peper en zout naar behoefte
sambal (optioneel)
1 eetlepelbloem
Instructies
Maak de bbq klaar voor direct grillen op ongeveer 180 graden
Snij de runderlappen in stukken van ongeveer 2,5 cm
Meng de runderblokken met de bloem
Pel de uien en snij in blokjes
Was de rode peper en snij in ringen (laat het zaad zitten)
Snij de vlees tomaten in blokjes
Snij de stengels citroengras in de lengte door
Snij de knoflook en gember fijn
Zet de dutch oven alvast op de bbq zodat voor kan verwarmen.
Smelt de bakboter als de Dutch oven warm genoeg is.
Voeg de runderblokken toe en bak deze totdat ze rondom bruin zijn
Haal de runderblokjes uit de Dutch oven
Doe de uien en de rode peper in de Dutch oven en bak een paar minuten in het vet tot de uien glazig zijn
Doe de fijn gesneden gember en knoflook in de Dutch oven
Doe nu de runderblokjes de tomatenblokjes en de komijn in de Dutch oven
Roer alles goed door elkaar
Voeg nu het water en de ketjap toe en roer opnieuw goed door elkaar
Voeg nu het citroengras toe
Breng nu de stoof aan de kook
Doe het deksel op de Dutch oven
Breng de temperatuur van de bbq terug naar ongeveer 150
Laat de stoof minimaal 2,5 uur stoven
Open de Dutch oven en check de smaak en de dikte van de saus. (voeg voor de smaak eventueel wat sambal toe en maak de saus op de gewenste dikte door er wat water bij te voegen of het nog wat in te laten koken koken zonder deksel op de dutch oven)
snij de lente uitjes in dunne ringen
Dien het stoofvlees op, garneer met de lente uitjes en serveer met frites