Ga terug
–+ servings

Erwtensoep

5
Voorbereidingstijd 1 uur 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur 10 minuten
rusttijd 5 minuten
Totale tijd 2 uur 45 minuten
Een super lekkere winterse maaltijd soep!

Gebruikte apparatuur

  • Big Green Egg large
  • Grillrooster
  • Dutch oven (7,5 liter)
  • Aluminium folie
  • Scherp koksmes

Ingrediënten
  

  • 2 winterpenen
  • 250 gram runderlappen
  • 1 rookworst
  • 1 stukje kookspek
  • 0,5 knolselderij
  • 3 uien
  • 2 stelen prei
  • 400 gram gedroogde split erwten
  • 250 gram spekblokjes
  • 1 blaadjes laurier
  • 0,5 bakje platte peterselie
  • 0,5 bakje verse bladselderij
  • 1,5 runderbouillonblokjes
  • 1,25 liter water
  • 1 eetlepel bloem

Instructies
 

  • zet de kookspek op in een pannetje water en laat een paar uurtjes sudderen
  • Was de split erwten in koud water en laat een uurtje weken
  • Maak de BBQ klaar voor direct verwarmen
  • Verwarm tot 180 graden
  • Snijdt de runderlappen in stukken van ongeveer 2x2 cm
  • bestrooi de gesneden runderlappen met bloem
  • Braad de gesneden runderlappen aan in de Dutch oven
  • Verwijder het vlees en laat in aluminiumfolie rusten
  • Doe 1,25 liter heet water met de bouillon blokjes, spek blokjes laurier blaadjes en de spliterwten in de Dutch oven
  • Breng aan de kook
  • voeg de runderlappen toe
  • Laat 30 minuten koken en schep het schuim er voorzichtig af
  • Schil en snijdt de winterpeen in blokjes van ongeveer 1x1 cm
  • Pel en snijdt de uien in stukjes van 1x1cm
  • Schil en snijdt de knolselderij in blokjes van ongeveer 1x1 cm
  • Voeg de groente toe aan de Dutch over
  • Laat 30 minuutjes doorkoken (wel af en toe doorroeren)
  • Snijd de prei in halve ringen
  • Voeg de prei toe
  • Snijdt de rookworst in de lengte door en daarna in plakjes
  • Voeg de plakjes toe aan de soep
  • Snij het stukje kookspek in kleine stukjes en voeg toe
  • Snijdt de bladselderij en peterselie fijn en voeg ook deze toe aan de soep
  • Laat het geheel nog een paar minuutjes doorkoken
  • Verwijder de laurierblaadjes
  • Voeg eventueel peper en zout toe
  • Dien de snert indien gewenst op of laat het anders langzaam afkoelen voor gebruik later.
  • Enjoy