Houtskool of Briketten

Het verschil,

Houtskool is een brandstof die snel brandt en erg heet wordt. 

Briketten worden gemaakt van een mengsel van houtskool stof gemengd met een bindmiddel en in blokken samengeperst. Door deze compactheid branden ze langer branden en zijn ze stabieler van temperatuur dan houtskool.

Houtskool

Houtskool werd in het verleden vooral gebruikt voor het grillen van vlees op een open BBQ. Tegenwoordig wordt houtskool daarnaast ook veelvuldig gebruikt voor kamado BBQ’s mede omdat hierin het gebruik van briketten heel sterk wordt afgeraden. Ook zijn Kamado’s heel erg zuinig in verbruik waardoor de eigenschap dat houtskool minder lang brand ten op zichtte van briketten wordt teniet gedaan. Samenvattend gebruik je houtskool dus altijd in een kamado BBQ en in een open BBQ wanneer je lekker gaat grillen. Dan is dit gewoon veruit de beste brandstof om te kiezen. 

Briketten

Briketten zijn ideaal voor bv. een Weber ketel BBQ. Een ketel BBQ van staal of RVS heeft nl. niet zo’n isolerende werking als een keramische BBQ. Vooral als je low & slow wilt BBQen op een ketel BBQ zijn briketten door hun langere brandduur hun stabiele temperatuur en relatief lage temperatuur (ongeveer 300 graden) ideaal.

LET OP: het wordt niet geadviseerd om briketten te gebruiken in je keramische BBQ of Kamado. Briketten geven nl. vele malen meer as af dan houtskool waardoor de luchttoevoer verstopt kan raken en het vuur zal doven.

Samen gevat

Als je een Kamado barbecue gebruikt zoals bv. de Big Green Egg of de Bastard dan gebruik je altijd houtskool.

Gebruik je een kogel barbecue zoals bv. de Weber dan kun je houtskool of briketten gebruiken. Wil je langer BBQ’en of low en slow, gebruik dan briketten, voor kort barbecueën is houtskool beter geschikt. Houtskool brandt nl. sneller en is sneller op temperatuur.

Deze pagina is onder constructie!