Erwtensoep is een oer Nederlands gerecht dat veelal in de winter wordt gegeten.
Erwtensoep
Een super lekkere winterse maaltijd soep!
Equipment
- Big Green Egg large
- Grillrooster
- Dutch oven (7,5 liter)
- Aluminium folie
- Scherp koksmes
Ingrediënten
- 2 winterpenen
- 250 gram runderlappen
- 1 rookworst
- 1 stukje kookspek
- 0,5 knolselderij
- 3 uien
- 2 stelen prei
- 400 gram gedroogde split erwten
- 250 gram spekblokjes
- 1 blaadjes laurier
- 0,5 bakje platte peterselie
- 0,5 bakje verse bladselderij
- 1,5 runderbouillonblokjes
- 1,25 liter water
- 1 eetlepel bloem
Instructies
- zet de kookspek op in een pannetje water en laat een paar uurtjes sudderen
- Was de split erwten in koud water en laat een uurtje weken
- Maak de BBQ klaar voor direct verwarmen
- Verwarm tot 180 graden
- Snijdt de runderlappen in stukken van ongeveer 2×2 cm
- bestrooi de gesneden runderlappen met bloem
- Braad de gesneden runderlappen aan in de Dutch oven
- Verwijder het vlees en laat in aluminiumfolie rusten
- Doe 1,25 liter heet water met de bouillon blokjes, spek blokjes laurier blaadjes en de spliterwten in de Dutch oven
- Breng aan de kook
- voeg de runderlappen toe
- Laat 30 minuten koken en schep het schuim er voorzichtig af
- Schil en snijdt de winterpeen in blokjes van ongeveer 1×1 cm
- Pel en snijdt de uien in stukjes van 1x1cm
- Schil en snijdt de knolselderij in blokjes van ongeveer 1×1 cm
- Voeg de groente toe aan de Dutch over
- Laat 30 minuutjes doorkoken (wel af en toe doorroeren)
- Snijd de prei in halve ringen
- Voeg de prei toe
- Snijdt de rookworst in de lengte door en daarna in plakjes
- Voeg de plakjes toe aan de soep
- Snij het stukje kookspek in kleine stukjes en voeg toe
- Snijdt de bladselderij en peterselie fijn en voeg ook deze toe aan de soep
- Laat het geheel nog een paar minuutjes doorkoken
- Verwijder de laurierblaadjes
- Voeg eventueel peper en zout toe
- Dien de snert indien gewenst op of laat het anders langzaam afkoelen voor gebruik later.
- Enjoy